Uitzending gemist

| uitzendtijd: 9 juni, 2013 - 12:00 | 222x bekeken

Schepper & Co is een NCRV-programma over actuele ontwikkelingen rondom levensbeschouwing en spiritualiteit. Een programma over mensen en de manier waarop zij in het leven staan.
14.00-15.00 uur
***Kort actueel
Gisterenmiddag was in de Bovenkerk in Kampen de finale van het Hinsz Compositieconcours. De opdracht was: Componeer een werk voor koor en orgel met als thema een bijbeltekst uit Jesaja: Zie, ik begin iets nieuws.
Tijdens de finale was werk van vijf finalisten te horen en waren er maar liefst drie prijzen te verdelen: De Vermeulen Brauckman Hinsz prijs; de publieksprijs en de Te Deum laudamusprijs. Deze prijs is vernoemd naar het NCRV radio programma Te Deum laudamus dat elke zondagmorgen op deze zender wordt uitgezonden tussen 09.30-10.00 uur en dit jaar haar 65ste bestaan viert. De Te Deum laudamusprijs werd uitgereikt aan het muziekwerk dat zich het beste leent voor liturgisch gebruik.
***Lang actueel
Het vroege Christendom kan op een grote belangstelling rekenen. Het idee bestaat dat het een tijd was waarin alle christenen eensgezind waren en alles met elkaar deelden. Maar in hoeverre klopt dit beeld met de werkelijkheid? Wat is feit, wat is fictie?
Volgende week zaterdag 15 juni organiseren twee theologische faculteiten, de katholieke faculteit van Tilburg en de protestantse faculteit van de VU in Amsterdam, een publiekssymposium over het vroege christendom.
Het symposium is getiteld: Op zoek naar een zuivere bron en wordt gehouden in Museum Catharijneconvent Utrecht.
gast: prof. Mirjam van Veen, hoogleraar kerkgeschiedenis van de VU en één van de organisatoren van het dit symposium.
***Geloven over de grens
De pelgrimsroute naar Santiago is overbekend, maar er is ook oude pelgrimsroute van 580 km. in Zweden en Noorwegen. Het is de St. Olavsleden pelgrimsroute, vernoemd naar de Noorse viking Olav, die Noorwegen tot het christendom wilde bekeren.
Hij werd tijdens een veldslag in 1030 gedood en begraven in het huidige Trondheim.
Deze oude pelgrimsroute wordt nu weer in ere hersteld en vanaf begin september is het mogelijk om een deel van de route te lopen.
Journalist en oud-NCRV collega, Ruben Heijloo, die nu in Zweden woont, heeft de afgelopen maand de gehéle route gelopen en komt zondag aan bij het eindpunt: De kathedraal van Nidaros in Trondheim.
***Spirit&Co
De liberaal-joodse rabbijn Menno ten Brink, de christelijke theologe Hannie van Dijk, moslima en onderzoekster Nora Asrami en ecoloog en boeddhist Matthijs Schouten reageren in de interreligieuze rubriek op het onderwerp Roots.
***Muziekrubriek
Dit jaar wordt uitgebreid de Vrede van Utrecht herdacht. Het muziekensemble Camerata Trajectina levert een flinke bijdrage aan de feestelijkheden.
Een cd met muziek over de Spaanse Successieoorlog en de vredesfeesten in 1713.
Er zal met het bijbehorende programma opgetreden worden door het hele land, o.a. in het Festival Oude Muziek op 1 september. Artistiek leider Louis Grijp vertelt over het liederenproject.
***De drijfveren van… ds. Ries den Dekker en ds. Netty de Jong-Dorland
Ds. Hans van der Werf (1926-1979) was de eerste citypastor van de Domkerk te Utrecht. In de zestiger en zeventiger jaren, decennia waarin de samenleving ingrijpend ging veranderen, wist hij een nieuw model kerk te ontwikkelen die tot op de dag van vandaag bestaat. Ds. Ries den Dekker, nu citypastor te Dordrecht, was één van de leerlingen van Van der Werf.
Hij schreef een biografie over zijn leven, ‘Architect van Kerkenwerk’.
In de drijfveren van...  een gesprek met ds. Ries den Dekker én met ds. Netty de Jong-Dorland, de huidige citypastor van de Domkerk over de betekenis van Van der Werf en de mogelijkheden en kansen van het citypastoraat in de samenleving van nu.
***De Bijbel
Vijf bekende acteurs lezen de verhalen rond 40 Bijbelse mannen uit de Nieuwe Bijbelvertaling.
In een serie rond bijbelse mannen die de rol van leraar en leerling spelen:
Thijs Römer leest het verhaal van Nikodemus, een Farizeeër die leefde ten tijde van Jezus.
Johannes 2:23 t/m 3:21

48
88

Comments